Любопитно за рибите

Риболов и всичко за него, научете повече за рибите.

Акулови риби

Въпреки, че нямат голямо стопанско значение, а по отношение на вкусовите качества не бележат значителни свойства, хищниците риби акули имат много ценен черен дроб. Той е богат на витамин А и Д и допринася за благосъстоянието и лечението на различни болести.

По отношение на хранене акулите нападат делфини, тюлени, всякакви риби и дори ранени китове. Те могат да се хранят и с крокодили, костенурки и морски змии. Благодарение на силните смилателни сокове, могат да смелят без проблем всякаква кост на плячката си.

Съществуват около петдесет вида акули, които нападат човека. Сред тях най-опасна е бялата акула. Тя достига на дължина до 19 метра, а дори в ранната си възраст, когато не е съвсем наедряла е способна да откъсне крайник на човек. Достигайки зряла възраст, балата акула може да погълне човек в цял ръст, а размерите й варират около пет метра.

Бяла акула обитава тропически и субтропически области, както и полярни морета, среща се в Средиземно море.

Полярната акула и южна китовата акула, се хранят с планктони, а ската използва за прехрана главно ракообразни и дребни риби от дъната на водоема.

По отношение начина на размножаване едни акулови риби са живородни, а други се появяват на бял свят, чрез яйца. Оплождането при акулите е вътрешно. Зародиша се развива в период от 4 до 14 месеца, при живородните от бременността трае 6 до 18 месеца, за някои и 2 години. Снасящите яйца акулови риби могат да създадат от две до няколко десетки такива. Така например полярната акула и скатове риби снасят около 500 яйца.

Акуловите риби са представлявани от 600 вида. Сред тях има екземпляри с огромни размери. Така известно е, че Южната китова акула може да достигне до дължина от 23 метра и да тежи до 20 тона, за полярната акула 15 метра и 15 тона са обичайни.

В нашето Черно море се срещат само 3 вида акулови риби. Сред тях е черноморска акула достигаща до 1,5 м, която не е опасна за човек.

Вход