Любопитно за рибите

Риболов и всичко за него, научете повече за рибите.

Умиращите риби в Дунав

В медийното пространство се появиха слухове от румънската ни съседка, където тамошни рибари споделят съмненията си за екологична катастрофа на умиращите в река Дунав риби. Според тях като главна причина влияние оказвало растение, което водел до пагубна смърт на множество речни видове риба.

За сега това растение е неизвестно и към момента все още никой не може да каже, какво е, откъде идва и т.н. За местните въдичари само тактиката да странят от водата е спасение. Допира до тялото на убиеца на риби, можел да причини обриви по тялото, отоци и други неприятни странични ефекти.

Наред с малкото известна информация, която има за него, румънски медии информират още, че растението предизвиква и масова смърт на различни видове риби. Хората, които ловят риба край румънския бряг на река Дунав и за тях риболова е основен поминък сега е застрашен. Освен, че се плашат да влизат във водата, поради неприятните поражения, от водното растение, то се затруднява улова на риба и консумацията й. За последното съмненията клонят и, че рибата може да се храни с отровното растение.

Преди да се узнае главната причина на масовата смърт на рибите в Дунава, местни рибари смятали, че обривите се дължат на ухапвания от комари. Някои от опитните стари рибари казват, че колкото и да са мутирали комарите не могат да причинят такива следи по кожата.

Непознатото растение, което убива рибата на река Дунав е наречено от местни жители „бича глава“, а от него са пострадали дори туристи и курортисти.

Вход