Любопитно за рибите

Риболов и всичко за него, научете повече за рибите.

Улова на риба трябва да се съхрани свеж

За много е ясно как се прави риболов по метода „хвани и пусни“ и никой не прекалява със закона колко количество риба е позволено да бъде уловено. В случаи, че се прекали се плаща глоба, нали така?!

Сега по-конкретно ще говорим за варианта, в който ловим риба за прехрана. Има си тактика, според, която улова може да бъде съхранен свеж. Това става о следния начин. За риба се отива с по-голям съд за събиране на уловената риба. Този съд трябва да е достатъчно голям за рибите, за да не опират и прескачат една друга. В случаи, че рибите са нагъсто, рискът да умрат е сигурен.

Ако денят на риболов е летен, горещ и много слънчев, то задължително условие е съда да се постави на сянка. За големите риби се избират отделни съдове. В моменти, когато има повредена риба, умряла такава или зашеметена, то тя трябва да бъде извадена от съда с останалите. Тя може да увреди водата, а от там и другите парчета риба.

За почистването на риба трябва да се спазват и някои особености и те са:

В случаи, че сте на лагер, палатка, къмпинг сред природата и екстри като хладилник липсват, то добре е да знаете някоя и друга тактика, за да запазите рибата свежа и здрава, прясна за по-дълго. Уловената риба, може да не се изкормва веднага, за целта може да се направи цепка по гръбначния стълб около опашката, за да се изтече кръвта, а хрилете се отстраняват.

В случаи, че времето е много горещо, то задължително червата се махат. Рибата може да се почисти само с трева и суха кърпа. Измиването и осоляването не са задължителни. Ако има проветриво място с леко течение, може рибата да се остави на проветрение за 15 минути. Когато влагата е отстранена напълно от рибата може да се осоли.

Почистената, проветрена и посолена риба се подрежда в кошница, застлана с коприва или листа от череша, или тръстика, или свежа трева. Скилидки чесън от 2-3 броя ще гонят с миризмата си досадните мухи.

Вход