Любопитно за рибите

Риболов и всичко за него, научете повече за рибите.

Избора на място за риболов

Много рибари смятат, че за да е сполучлив улова на риба трябва водоема да не е пренаселен. В случаи, че мястото за риболов позволява да се замята въдицата, без опасения да си пречим с някого другиго, то значи сме улучили подходящото място. Дали обаче тези моменти са по-удачния вариант, когато водоема е непознат и се носи слава, че е обитаван от хищници. Може да се окаже нож с две остриета или като улова на риба в зимния сезон и на лед. Ако няма кой да ти подаде ръка, когато паднеш в неволно във водата, докато правиш дупката, то всичко губи смисъл.

Така неотдавна в американски вестник за риболов беше съобщено за жена, която отива за риболовен излети в Южно калифорнийски канал. След залавяне на парче риба на въдицата, тя прибира макарата, но изпод водните недра излиза акула, която със зейнала паст се насочва право към рибата, наподобяваща стръв на въдицата на американката.

За тези, които не знаят, акулата има захапка, която наближава 567 килограма. Трите вида тигрова, бича и бяла акула са хищниците, които нападат и хора, а появата им в сладководен басейн не учудва никого, защото акули бича обитават, както солена, така и сладка вода. Затова и навлизането им реките не изненадва никого. И все пак за риболова у нас, не бива да се плашим, нито бача акула, нито някоя от другите и събратя може да ни изненада докато се разтоварваме, хвърляйки въдица на някои от нашенските поречия.

Вход