Любопитно за рибите

Риболов и всичко за него, научете повече за рибите.

Риба грухти

Многообразието на водния свят ни отвежда към един не до там познат вид – риба Грухти. Тя обитава водите на океана, но не е подходящ вид нито за риболов, нито за ядене.

На размери достига доста завидни такива, среща се по тропически и умерените води. На големина може да достигне до 3 метра и тежест в порядъка на 1200 кг. Дори уловена само заради вида си, тя буди силен възторг и удивление в рибарите.

Риба Грухти носи още наречието Луна. Тя издава странни звуци наподобяващи грухтене, от, където се проявява и името й.

Най-големият екземпляр е уловен през 1908 г. в Сидни и е била с тегло от 2 235 кг, достигаща дължина от 4.26 м.

На външен вид рибата Грухти е като балон, има кръгла и огромна форма, с ветрилоподобна опашка. Другото й наречие Луна, идва от визията й в профил, която прилича на луна в пълнолуние. По тялото няма люспи, нито плавателен мехур, а кожата й е мека. За разлика от останалите костни риби, които са с коремни перки, риба Луна няма перки на корема и това й позволява да се носи из морската шир, като кръгла и голяма топка. Риба Грухти има два плавника анален и гръден.

Устата й е малка, а зъбите са като плътна ограда с емайл, подобно на остри пластини. Грухти рибата не се отличава по предпочитания към храната от останалите морски гиганти, избира малки рибки, планктон, ракообразни и други дребосъци в морето.

Риба луна плува в близост с морската повърхност, където, често лови и медузи, змиорка и други. Някои от останките в корема й свидетелстват, че прехрана намира и по морското дъно.

Женската риба луна е много плодовита, тя снася около 300 000 000 хайверни яйца в открито море. Новоизлюпените малки луни са с 60 милиона пъти по-малки от своята майка.

Начина й на живот е самостоятелен, като не може да се твърди, че има приятели, а размерите и дебелата й кожа я правят и екземпляр без врагове.

Сред любопитните факти и характеристики на риба Грухти е мозъкът, който достига едва 4 грама, при туловище от 200 кг. Когато е ядосана грухти като прасе, а за месото й се твърди, че има лош вкус, подобен на лепило, което обяснява употребата му на такова след сваряване.

Вход