Любопитно за рибите

Риболов и всичко за него, научете повече за рибите.

Най-отровната риба

Коя е най-отровната риба и в какво се изразяват нейните действия спрямо околната среда. За най-отровна риба е смятана Фуги. Тя не е голяма на размери риба, но вида й е достатъчно отблъскващ.

Добре е за рибарите и да е известно, че ако уловят риба фугу, то консумацията й не е забранена, нито вредна, въпреки, че е квалифицирана за най-отровната риба на планетата. По тялото фугу има ядливи части, но е добре да се знае, че повечето й органи са отровни, а самата отрова е наречена Тетродоксин. Тя се смята за изключително силна и нейното действие се равнява на 1250 пъти над това на цианида.

Според японците, чието приготвяне на фугу е специалитет, твърдят, че само един грам от отровата на водното същество е способна да убие човек. Не са малко и страшните случаи за десетки хора в Япония, които почиват, след като хапнали от рибата. Този и други случаи водят и до нейната забрана за риболов и консумация.

По европейските води също е засичана риба фугу и по-конкретно до Адриатическото крайбрежие на страната Хърватия.

Добре е за всеки, които не я познава и не е в течение с характеристиките й да се допита до специалисти, преди да предприеме по-сериозни действия. Интереса, че отровната риба обитава и нашите водоеми вълнува и изследователите от институти по проучване на морета и реки.

Още в тази категория: Риба грухти »

Вход